Hoefaandoeningen

Kreupelheid

Sinds kort maak ik bij kreupelheidsonderzoek ook gebruik van thermografie.
Thermografie is een contactloze onderzoeksmethode met een thermografische camera waarbij de temperatuur in delen van het lichaam in kaart wordt gebracht.
Deze thermografische camera is uitgerust met een optiek voor infrarood en een detector die de golflengte analyseert.
Op deze manier kan het lichaam worden onderzocht op asymetrische temperatuur afwijkingen.

Kreupelheden kunnen door diverse oorzaken ontstaan; een hoefzweer, een (zool-)kneuzing, overbelasting/overmatige of verkeerde slijtage door bijv. een peesaandoening of andere problemen in de benige of weke delen.
Soms verdenkt men een paard van een hoefzweer terwijl de kreupelheid een andere oorzaak heeft. Het probleem zit dan niet in de hoef maar elders in het been of kan zelfs vanuit de schouder, rug of heupen komen.
Met thermografie is dit beeld uitstekend in kaart te brengen.
Een lokaal sterk verhoogde temperatuur kan worden gezien bij ontstekingen/verhoogde doorbloeding in de hoef, zoals bijvoorbeeld bij hoefzweren.
Een lage temperatuur kan wijzen op o.a. een slechte doorbloeding.

Hieronder enkele thermogrammen:

 


Op de thermogram hierboven is een oplichting te zien in het hiel gedeelte welke rood omcirkeld.
Het paard in kwestie had last van wisselende kreupelheid en bij bekapping kwam in dat gedeelte een kneuzing naar voren.

 

    
Hierboven 2 verschillende thermogrammen die laten zien dat het speciale beslag waarmee ik werk het hoefmechanisme niet
belemmerd. De doorbloeding in de hoef is goed en overal gelijkmatig.

 


 

Rotstraal

Rotstraal is een bacteriele infectie waarbij er een sterke onaangename geur komt uit de straal en omgeving.
Ook zie je vaak op, in en/of rondom de straal een zwarte substantie zitten wat pussig/vloeibaar kan zijn maar soms ook een iets drogere zachte korrelige structuur heeft.

Rotstraal ontstaat vaak door een verkeerde hoefvorm; door te smalle hoeven en door te ‘hoge’ hoeven. Door deze afwijkende stand raakt het hoefmechanisme verstoord en werkt de hoef niet meer zoals het zou moeten.

Als de hoef (te) hoog is, oftewel diep is, zit de straal ver van de grond af. Doordat de straal geen bodemcontact heeft, heeft deze niet of nauwelijks doorbloeding waardoor de straal uiteindelijk een soort van verschrompeld zal raken.
Het verschrompelen heeft als gevolg dat er spleten en inkepingen ontstaan in de straal waar bacteriën zich nestelen en zodoende rotstraal veroorzaken.

(Te) smalle hoeven hebben diepe straalgroeven en daardoor blijft er gemakkelijk vuil in deze diepe groeven zitten.
Mest en urine, bodembedekking uit de stal maar ook modder en ander vuil op de grond wordt door het gewicht van het paard in deze groeven gedrukt en laat niet makkelijk los.

 

 

 

 

 

 

 

De oplossing hiervoor is de straal op de juiste manier bij te werken en dagelijks, gedurende ca. een week, te behandelen met een sterk effectief ontsmettingsmiddel om de resterende bacterien te doden.
Het meest effectieve middel hiervoor heb ik zelf samengesteld en is voor vaste klanten bij mij verkrijgbaar. Meer informatie over dit product vindt u onderaan deze pagina.

Uiteraard is het daarnaast erg van belang om de hoef correct te bekappen om te voorkomen dat de rotstraal terug komt.
Dit is een proces waarbij ik de hoef zo bekap dat de hoef uiteindelijk weer een gezonde breedte krijgt, de straal en straalgroeven weer in natuurlijke verhoudingen komen en de hoef minder hoog komt te staan.

 


 

Witte lijn ziekte

Witte lijn ziekte wordt in eerste instantie veroorzaakt door een schimmel (dermatofyt) welke te vinden is in de bodem zoals aarde, zand en in de bodembedekking van de stal.

Normaal gesproken zijn de witte lijn en de hoefzool hard en egaal en daardoor bestand tegen deze invloeden maar door bijvoorbeeld een afgebrokkeld stuk hoef (door te lange hoeven) of door een opgerekte witte lijn (door hoefbevangenheid) ontstaat er een zwakke plek in de witte lijn.
Ook kan een zwakke plek ontstaan als een paard te lang op een natte bodem wordt gehouden zoals in een vieze stal (mest en urine) of een blubberige weide. Hierdoor kan de hoefzool zacht en week raken en dus de witte lijn poreus worden waardoor schimmels zich makkelijk in de witte lijn kunnen nestelen.

Als er een zwakke plek zit waar de schimmel in trekt zal de schimmel 
zich vermenigvuldigen (sporing vormen) en uiteindelijk een baan vreten vanaf de zool richting de kroonrand.
Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de hoefwand en de witte lijn wat zich uit in typerende scheurtjes met als gevolg dat de hoefwand verzwakt en geïnfecteerd raakt.
Door de ontstane scheurtjes en de zwakke hoefconditie hebben bacteriën vrij spel en zullen zich in dezelfde ontstane ruimtes gaan woekeren.

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk zullen de scheuren en ruimtes gaan infecteren wat een dusdanige verzwakking veroorzaakt binnen in de hoef waardoor het paard kreupel zal raken.

Bij Witte lijn ziekte is er dus sprake van een schimmelinfectie in combinatie met een bacterie.
De combinatie van schimmel en bacteriën en doordat het soort bacterie vaak wisselend is zorgt ervoor dat deze aandoening erg hardnekkig is en lastig om te behandelen.
Er zijn veel middelen op de markt die schimmels bestrijden, van honing tot aan gerichte anti-schimmelmiddelen (antimycotica), echter zal geen van deze middelen op korte termijn effectief zijn aangezien er bij Witte lijn ziekte sprake is van een schimmel in combinatie met een wisselende bacterie.
De bestaande middelen verhelpen wellicht de schimmelinfectie maar de bacterie zet zich voort en veroorzaakt op zijn beurt weer zwakke plekken waardoor schimmel opnieuw kan toeslaan en zo komt men in een vicieuze cirkel.
Dit uit zich in het feit dat het dan lijkt alsof de hoef is genezen; de hoef is bekapt en vrij van oneffenheden en scheurtjes maar binnen de kortste keren ziet men weer scheurtjes ontstaan in de hoefwand en is de Witte lijn ziekte ‘weer terug’.

De meest effectieve behandeling is het bekappen van de hoef waarbij de aangedane wand zoveel mogelijk wordt weggenomen en zoveel mogelijk wordt bloot gelegd om vervolgens deze delen direct in te spuiten met een vloeistof die zowel schimmel, spoorvorming als bacterien doodt.

Ik gebruik hiervoor een samengesteld middel wat een steriliserende werking heeft, dat wil zeggen dat het effectiever is dan ontsmettingsmiddel en een breed scala aan schimmels, spoorvorming en bacteriën doodt.
De werking van dit middel is wetenschappelijk bewezen en kan worden nagetrokken.
Voor mijn vaste klanten is dit middel tijdens mijn bezoek verkrijgbaar in kleine handige pipetflesjes.

Daarnaast is het erg van belang om te zorgen dat de hoeven iets harder worden om herhaling te voorkomen. De vloeistof die ik gebruik zorgt naast de steriliserende werking ook voor hardere hoeven mits de vloeistof wordt gebruikt in een voetenbadje.

Tevens zal er naast deze behandeling ook gekeken moeten worden naar het rantsoen van het paard (m.n. mineralen als biotine etc.) en of er een mogelijkheid is om het paard te voorzien van een drogere, schonere stal, paddock en/of weidegang.